1- İMAR DURUMUNU ÖĞRENİN.
KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ ÖN HAZIRLIK, TESPİT, YIKIM VE UYGULAMA OLARAK 4 AŞAMALI DÜŞÜNEBİLİRİZ. ÖN HAZIRLIK SÜRECİ HAKLARINIZI BİLMENİZ VE TALEPLERİNİ OLUŞTURMANIZ İÇİN ÖNEMLİ. VATANDAŞ İÇİN ÖN HAZIRLIK 2 AŞAMALI DİYEBİLİRİZ. İLKİ; DURUM TESPİTİ. TAPUNUZA BAKIP BİR SORUN VAR MI İNCELEMELİ; BELEDİYEYEDEN İMAR DURUMU HAKKINDA BİLGİ ALMALISINIZ. KAÇAK KAT VAR MI, KOLON KESİLMİŞ Mİ YA DA PLAN DEĞİŞİKLİĞİ GİBİ DURUMLAR VARSA BUNU EVİNİZİ YIKMADAN ÖĞRENMENİZDE FAYDA VAR.
2- MÜTEAHHİT VE MALZEMEYE DİKKAT MÜTEAHHİT SEÇİMİ.
DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI AĞIRLIKLI OLARAK MÜTEAHHİT FİRMALARLA YAPILAN KAT KARŞILIĞI ANLAŞMA ÜZERİNDEN İLERLİYOR. ARSA SAHİPLERİ BİR FİRMA SEÇİYOR, PAZARLIK YAPIYOR. FİRMA HAK SAHİPLERİNE VERDİKLERİ PAY DIŞINDA KENDİLERİNE KALAN BÖLÜMÜ SATARAK İŞİ FİNANSE EDİYOR. İNŞAAT ŞİRKETLERİ İLE YAPACAĞINIZ KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ TEK TARAFLI FESHİ MÜMKÜN OLMAYAN VE MAHKEME TARAFINDAN FESHİ MÜMKÜN SÖZLEŞMELER. BU NEDENLE İNCE ELEYİP SIK DOKUMALISINIZ.
3- CEZAİ ŞARTLARA BAKIN
MÜTEAHHİTLE YAPTIĞINIZ ANLAŞMADA CEZAİ ŞARTLARIN TEK TARAF LEHİNE FAZLACA OLMAMASINA DİKKAT EDİN. İNŞAAT SÜRECİNDE KİRACI OLACAĞINIZ İÇİN BAŞLAMA VE TESLİM SÜRELERİNİ DOĞRU BELİRLEYİN. GEÇ TESLİM HALİNDE MUTLAKA CEZAİ ŞART VE HAK MAHRUMİYETİ BEDELİ TALEP EDİN.
4- RİSKLİ YAPIYI ŞİKAYET EDİN.
YAPINIZI YIKILIP YENİSİNİN YAPILMASI RİSKLİ YAPI RAPORU OLMALI. VATANDAŞ BAKANLIKÇA LİSANSLANDIRILMIŞ KURUMLARA RİSKLİ YAPI TESPİTİ YAPTIRILABİLİYOR. KURUMLARIN LİSTESİ BAKANLIĞIN İNTERNET SİTESİNDE YER ALIYOR. RİSK TESPİTİ İÇİN MALİKLERDEN BİRİ DİLEKÇE, TAPU DURUM BELGESİ VE KİMLİK FOTOKOPİSİ İLE SÖZ KONUSU KURUM VE KURULUŞLARA BAŞVURUYOR. İNCELEMELER SONUCUNDA RİSKLİ OLDUĞU TESPİT EDİLEN YAPILAR ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE BİLDİRİLİYOR. YAPININ RİSKLİ OLDUĞU TAPUYA İŞLENİRKEN HAK SAHİBİNE DE TEBLİĞ EDİLİYOR.
5- İTİRAZ HAKKINIZ VAR.
VATANDAŞA ULAŞAN TEBLİGATTA RİSKLİYAPININ BULUNDUĞU YERDEKİ MÜDÜRLÜĞE DİLEKÇE İLE İTİRAZ EDİLEBİLECEĞİ, AKSİ TAKDİRDE TEBLİGAT TARİHİNDEN İTİBAREN İDARECE 60 GÜNDEN AZ OLMAMAK ÜZERE BELİRLENEN SÜRE İÇİNDE YAPININ YIKTIRILMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLİYOR.
6- BELEDİYE DE SORUMLU.
BU SÜRE SONUNDA DA RİSKLİ YAPILARIN YIKTIRILMAMASI HALİNDE ELEKTRİK, SU VE DOĞAL GAZI KESİLİYOR. RİSKLİ YAPILARIN İNSANDAN VE EŞYADAN TAHLİYESİ İLE YIKTIRMA İŞLEMLERİ İDARECE YAPILIYOR VEYA YAPTIRILIYOR. YIKTIRILAMAYAN YAPILAR BAKANLIKÇA VEYA İL MÜDÜRLÜKLERİNCE YIKILIYOR VEYA YIKTIRILIYOR. BU YIKTIRMANIN MASRAFLARINDAN MALİKLER HİSSELERİ ORANINDA SORUMLU OLUYOR.
7- 3’TE 2 ÇOĞUNLUK KARARI
BU SÜRE SONUNDA DA RİSKLİ YAPILARIN YIKTIRILMAMASI HALİNDE ELEKTRİK, SU VE DOĞAL GAZI KESİLİYOR. RİSKLİ YAPILARIN İNSANDAN VE EŞYADAN TAHLİYESİ İLE YIKTIRMA İŞLEMLERİ İDARECE YAPILIYOR VEYA YAPTIRILIYOR. YIKTIRILAMAYAN YAPILAR BAKANLIKÇA VEYA İL MÜDÜRLÜKLERİNCE YIKILIYOR VEYA YIKTIRILIYOR. BU YIKTIRMANIN MASRAFLARINDAN MALİKLER HİSSELERİ ORANINDA SORUMLU OLUYOR.
8- KATILMAYANIN PAYI SATILIR.
KARARA KATILMAYAN VEYA TOPLANTIYA GELMEYEN 1/3 AZINLIĞA 15 GÜNLÜK UYARI İHTARNAMESİ GÖNDERİLMESİNE KARAR VERİLİR. TOPLANTIYA KATILAMAYAN YA DA KATILIP OLUMSUZ OY VERENLER 15 GÜNLÜK İHTARNAME ÖNCESİNDE KARARA KATILMAK İSTERLERSE NOTER MUVAFAKATNAMESİ İMZALAYABİLİRLER. KARARA KATILMAYAN 1/3’E NOTERDEN İHTARNAME GÖNDERİLEREK 15 GÜNLÜK SÜRE İÇERİSİNDE ALINAN KARARA KATILIM İSTENİR.
9- AÇIK ARTTIRMA YAPILIYOR .
İLK YAPILAN AÇIK ARTTIRMAYA TAŞINMAZDA BULUNAN ARSA SAHİPLERİ KATILABİLİR. SATILACAK DEĞERİ İSTANBUL DIŞINDA İSE TAŞINMAZIN BULUNDUĞU ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI İL MÜDÜRLÜĞÜ SATIŞ KOMİSYONU, İSTANBUL’DA İSE İLÇE BELEDİYELERİ SATIŞ KOMİSYONU BELİRLER. AÇIK ARTTIRMA EN FAZLA ARTTIRAN KİŞİ ÜZERİNDE KALIR. AÇIK ARTTIRMAYA KİMSE KATILMAMIŞSA İHALE BİRİSİ ALINANA KADAR YENİLENİR
10- KİRA VE KREDİ DESTEĞİ
İSTEYEN HAK SAHİPLERİNİN ANLAŞMALI BANKALARDAN KULLANACAKLARI KREDİLERE FAİZ DESTEĞİ VERİLİYOR. BANKA İLGİLERİ BAKANLIĞIN İNTERNET SİTESİNDE YER ALIYOR..